Naše stránky využívajú cookies. Ďalším prezeraním súhlasíte s ich využívaním. Viac tu

Provensálsky štýl a jeho hlavné znaky
30.júna 2019

Provensálsky štýl a jeho hlavné znaky

Vidiek priamo vo vašom dome

Mnohokrát sa ocitnete v situácii, kedy zistíte, že je veľmi náročné pretaviť vaše vízie a nápady do skutočnosti takým spôsobom, aby ste boli maximálne spokojný. Stáva sa to často, no je to absolútne normálne. Na druhej strane, aké náročné môže byť preniesť vidiek do domu? Je to prekvapivo jednoduché. Napriek tomu, že provensálsky štýl najviac vyniká v chatách alebo vilách, dnes už je nadmieru jasné, že aj domy odeté v tomto štýle sú nezameniteľné.

zdroj: medium.com

Neodňateľnou súčasťou provensálskeho štýlu sú rozličné škály farieb. Jemnejšie, pastelovejšie farby sa väčšinou využívajú na stenách, či na strope. Nejde o nezmeniteľné pravidlo, no nadšenci tohto štýlu si zvykli na práve takúto šablónu.

zdroj: medium.com

Farbám perfektne sekundujú materiály, ktoré môžu byť drsnejšie, alebo drevo, ktoré má na sebe zanechané známky používania (v tomto má provensálsky štýl isté spojivo s industriálnym štýlom). Nábytok, vyrobený väčšinou z dreva, vyniká modrastou farbou, no používa sa aj levanduľová alebo tyrkysová. Takáto kombinácia sa na prvý pohľad môže zdať výstrednou. No cieľom je práve dosiahnuť slnečný vzhľad za každých okolností. Vizitkou provensálskeho štýlu je taktiež využitie použitých vecí. Niektorí experti na tento dizajn dokonca tvrdia, že je nemožné použiť nové produkty bez akýchkoľvek známok použitia. Hlavnou myšlienkou je zmes vidieku s drsnou jednoduchosťou.

zdroj: medium.com

Ako si nepomýliť provensálsky štýl s vintage?

Mnoho ľudí pri pohľade na tieto dva štýly naráža na problém. Jednoducho nevedia jasne odlíšiť, ktorý štýl predstavuje odlišné charakteristiky. Na začiatok treba poznamenať, že viaceré prvky, ktoré obsahujú oba štýly sú podobné, ak nie rovnaké (hlavne využitie už použitých predmetov). Hlavným rozdielom je útulná atmosféra vidieckeho domčeku s fialovou levanduľovou lúkou, ktorou je povestný provensálsky štýl. Táto jednoduchosť je v harmónii s prírodou.

Na druhej strane je vidiecky štýl s antickou štylizáciou a vidieckymi motívmi. To znamená, že vintage štýl v istých oblastiach nejde tak do detailu ako provensálsky. Jednoducho povedané, v kontraste s vintage štýlom je veľmi ťažké dekorovať apartmán práve v provensálskom štýle. To sú práve ?detaily?, ktoré veľmi jednoducho môžu ujsť ľudskému oku, no napriek tomu definujú rozdiel medzi dvoma odlišnými prístupmi.

Farby provensálskeho štýlu:

  • Biela
  • Krémová
  • Piesková žltá
  • Bledofialová ( levanduľová )
  • Bledomodrá
  • Bledozelená

Tu nájdete naše dekorácie v provensálskom štýle.

zdroj: medium.com

Prečítajte si tiež

Nezmeškajte akcie & zľavy