Naše stránky využívajú cookies. Ďalším prezeraním súhlasíte s ich využívaním. Viac tu

Industriálny štýl a jeho povestné znaky
22.októbra 2016

Industriálny štýl a jeho povestné znaky

Pred pár rokmi si istá skupina mladých dizajnových experimentátorov povedali, že si osvoja štýl, ktorý prináša mix útulnosti a tvrdších kontúr. Na prvý pohľad sa môže zdať, že ide o dvojicu, z ktorej nemôže vzniknúť nič dobré. Časom sa však zo skupiny mladých nadšencov sformovalo hnutie, ktoré dalo industriálnemu štýlu nádych unikátnosti a svojského charakteru.

Zdroj: adorable-home.com

Čím viac je vidieť, tým je to lepšie

Podobným heslom sa riadi aj samotný štýl. V otázkach použitých materiáloch si industriálny štýl nekladie žiadne hranice. Mnoho ľudí sa totižto nebojí navštíviť staré továrne a obchody, kde si doslova ?požičajú? staré použité drevené podklady, ktoré neskôr použijú vo svojom novom príbytku. Takéto drevo je často krát použité ako podlaha, no objaví sa aj na stene, kuchynskom nábytku, či dokonca okeniciach. Nie je teda prekvapivé, že industriálny štýl ponúka mnoho odtieňov hnedej a často krát pôsobí starším, ošúchanejším dojmom.

Zdroj: adorable-home.com

Unikátnym podpisom industriálneho štýlu je dizajnová práca s potrubiami, či dokonca elektrickými systémami. Zatiaľ čo iné štýly sa snažia tieto elementy v dome zakryť v stenách, industriálny štýl ich nevníma ako nedostatky. Preto je samozrejmosťou, že sú v kúpeľniach odkryté potrubia prepojené s umývadlom, či sú niektoré káble osadené v stene plne viditeľné. Tento jav je úzko spätý s funkcionalitou, na ktorú sa industriálny štýl upriamuje. 

Zdroj: trendir.com

V minulosti boli pálené tehly veľmi populárne na viacerých územiach Ameriky. Aj preto dala táto popularita vzniknúť ďalšej charakteristike industriálneho štýlu. Nielenže je pálená tehla osadená na stene vzorom priemyslu ako takého, ale vyznačuje sa aj odolnosťou a veľmi dlhou životnosťou. V  rámci industriálneho štýlu sa pálená tehla osadzuje častokrát v kuchynskej oblasti, či v okolí krbu.

Zdroj: adorable-home.com

Rôznorodosť materiálov v každom kúte

Dom, v ktorom prevláda industriálny štýl, sa môže pýšiť veľmi vkusným osvetlením. Od menších lámp k veľkým lustrom, všetko sú to nezameniteľné elementy, ktoré robia z industriálneho štýlu dizajnový unikát. Dekorácie, ktoré perfektne dopĺňajú osvetlenie, sú najčastejšie z porcelánu, ocele, či brúseného skla. Táto kombinácia v praxi do seba krásne zapadá a osvedčila sa ako najlepšia alternatíva.  

Zdroj: decoist.com

V neposlednom rade si spomenieme materiál, ktorému sa zväčša v dizajne vyhýbame, no industriálny štýl z neho spravil žiadaný produkt. Betónové podlahy a rozličné využitia tohto materiálu sa aj vďaka svojmu tvrdému vzhľadu stali neoddeliteľnou súčasťou tohto štýlu. Základy využitia betónu v dizajne nájdeme opäť v 19.-tom storočí, kedy bol tento materiál populárny hlavne vďaka svojej dostupnosti. Industriálny štýl však betón povýšil na novú úroveň dizajnového prvku, pričom betón ešte stále naberá funkcie využitia.

Zdroj: recyclart.org

Nie je vôbec prekvapením, keď povieme, že industriálny štýl neprestáva naberať na sile. Je svojský, vkusný a funkčný. Tieto vlastnosti z neho robia naozaj ojedinelým prvkom dizajnu, ktorý ešte dlho bude diktovať trendy.

Kľúčové slová: industriálny, štýl, materiál, dekorácie.

Prečítajte si tiež

Nezmeškajte akcie & zľavy